SZENT ANNA OTTHON
GYŐR

9024 Győr, Öveges József u. 7.
Telefon: 96/440-540
Menü


Közlemények

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

Adószámunk:
18529681-2-08

A kedvezményezett neve:
Szentlélek Templom és Otthonfenntartó Alapítvány
 


 

 Aktualitások
2022.02.17.

Tisztelt Lakók, Hozzátartozók!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2022. 03. 21-től a maszkviselési kötelezettség látogatókra, dolgozókra és egyéb célból érkezők számára továbbra is fenn áll, minden egyéb járványügyi korlátozás, törlésre kerül!
Védettségi igazolvány bemutatását nem kérjük! Az intézmény részlegeinek bejáratai megnyílnak.

 

Vezetőség

Ma 2022. december 5. hétfő, Vilma napja van. Sok boldogságot!

Aktualitások archívum

Nyúli kirándulás

2017.05.17.

Kirándulunk, ez a szó a legtöbbször azt juttatja eszünkbe, hogy nyakunkba vesszük a lábunkat és buszozunk és gyalogolunk, megállunk itt, megállunk ott. Ez a kirándulás másról szólt. 

Nyúli kirándulás

Az emberi lélek megpihenéséről, emlékekről, hazatérésről. Nagyon sok lakónknak, dolgozónknak van kötődése a faluhoz, születésük, származásuk vagy rokonaik kapcsán.
Egyik dolgozónk, a konyhán szorgoskodó Salamon Marietta és családjának a felajánlásából született meg ennek az útnak az ötlete. Csak neki kellett állni a lakók toborzásához és pár nap leforgása alatt összegyűlt az ötven fős buszra való csapat. Szűcs Mihály Tanár úr földrajzi, helytörténeti, természetrajzi kalauzolásával első állomásunk a felújított egyházi műemlék, a 1774-78 között épült barokk templom megtekintése volt. A templom építtetésének költségeit Mária Terézia finanszírozta.
Freskóit és oltárképét a kor híres festője: Dorfmeister István készítette, sőt az oltárt és a padokat is ő tervezte 1785-86-ban.
További érdekesség, hogy Mária Terézia a felszenteléskor Krisztus keresztjéből származó ereklyét és egy 1975-ből való szép díszítésű kelyhet is adományozott a templomnak.
Innen Mariettáék falusi portájára mentünk, ahol megtekinthettük a magángyűjtésből származó falumúzeumot. A háztartásban, a ház körül használt munkaeszközök, tárgyak, textíliák, képek rendezett gyűjteményét láthattuk. A takaros portán a jól tartott háziállatok is gondos gazda szorgalmas munkáját dicsérte. A következő állomás Szurdikon a Szent Donát kápolna volt, amelyet a római korban vértanúságot szenvedett püspökről neveztek el, és a szőlősgazdák védőszentjükként tisztelik ma is, melynek történelmi háttere van.
Időutazásban volt részünk. Szűcs Tanár úrtól szemléletes képet kaptunk a Szurdik földrajzáról, történetéről, kialakulásáról. Sok érdekesség, egyediség kelti fel az érdeklődő figyelmét.
Itt említette meg a helyi két túraútvonalat: a kökörcsin-körutat, és a Kereszt Körutat. Mindkettő átöleli a falut, amely a madarakról elnevezett levezető úttal rendelkezik. A falu összes látnivalóját érinti.
A hűs kápolna csendjében Ferenc atya elmesélte az itt eltöltött évének emlékeit, eseményeit. Az emlékezés, a régmúlt felidézése meghitté varázsolta az időt. Utunkat a Sárkánylik pince megtekintése színesítette, majd lélekben feltöltődve, megpihenve, utunk utolsó állomására Salamon Józsi bácsi pincéjéhez érkeztünk. Finom, többféle ízű pogácsával és a hegy ajándékával, borral vártak bennünket.
A múlton és a jelenen elmerengve, kellemes fáradtsággal érkeztünk haza.Geléria


Kezdőlap | Hírek, események | Történet | Győrújbaráti lakóotthonrész | Intézményi kapcsolatok | Lelkiség | Foglalkozások | Képgaléria | Szolgáltatások | Elérhetőség | Megközelíthetőség | Jelentkezés | Ellátottjogi képviselő | Archívum | Házirend
weboldal tervezés: IRQ